PLANT VAN DE MAAND: Gewoon sneeuwklokje – Galanthus nivalis

Dit is de eerste ‘plant van de maand’. In 2020 brengt de Commissie Natuurlijk Tuinieren van Ons Buiten maandelijks een plant onder de aandacht. Deze maand is dat het sneeuwklokje, een mooie en ook voor insecten aantrekkelijke plant. Het gewoon sneeuwklokje is een bolgewas uit de narcisfamilie. Het is een algemeen voorkomende stinzenplant die gemakkelijk verwildert. Geef deze bolletjes gerust een plekje in je tuin; daar doe je jezelf en veel insecten een plezier mee!

Nog in de winter kun je het sneeuwklokje in veel tuinen al zien. In onze streken wordt het gezien als de eerste bode van een nieuwe lente. De klokvormige bloemen kunnen als een tapijt hele delen van je tuin bedekken. Uit de bloem kunnen vroege actieve bijen en hommels bij goed weer pollen of stuifmeel en zelfs een klein beetje nectar halen. Mieren profiteren op een ander moment van de plant: zij verslepen de zaden,
omdat er een voor hen lekker ‘mierenbroodje’ aan zit. Dat is een aanhangsel aan het zaad, dat als voedsel dient voor de mieren.

Commissie Natuurlijk Tuinieren

Gewoon sneeuwklokje – Galanthus nivalis