Gasflessen

GEBRUIK GASFLESSEN op Ons Buiten

Komen er andere flessen?
Nee, ook de nieuwe leverancier heeft Antargaz en alle grijze propaanflessen, zoals op de foto, kunnen gewoon omgeruild blijven worden voor volle flessen.

Hoe kan het dat deze leverancier goedkoper is?
De nieuwe leverancier volgt actief de gasprijzen die gekoppeld zijn aan de olieprijzen. Per week kunnen er dus prijswijzigingen zijn.
De oude leverancier middelde de prijs en nam een voor hem gunstig gemiddelde.

Dan doet de nieuwe zeker minder gas in de fles?
Nee, het gewicht van de lege fles staat erop (tarra) en wat de inhoud is kun je dus wegen.

Mag ik gewoon een reserve fles aanhouden bij mijn huisje?
Zolang deze buiten je huisje staat en niet in de zon is dat toegestaan. Voor meer flessen (meer dan 125 liter inhoud) heb je speciale voorzieningen nodig vanwege de veiligheid. Ons Buiten gashok voldoet aan de eisen van opslag voor meer dan 4 flessen. Bij de meeste huisjes zijn 2 flessen voldoende, een is in gebruik en aangesloten, de tweede is leeg en wordt op zaterdag geruild voor een volle. Of de tweede is vol en wacht tot de aangesloten fles leeg is.

Waarom betaal je € 35,- als je begint en krijg je maar € 15,- terug als je stopt in dit systeem?
Erger nog; je krijgt normaliter niets terug als je lege flessen brengt en niet inruilt voor volle flessen. Het vervoer van volle en lege gasflessen is aan strenge regels gebonden. Er zou een levendige handel in gestolen lege flessen op gang komen. Het onderhoud en de afschrijving van de flessen maakt ze gaandeweg minder waard. Omdat we van leverancier wisselen moeten we de flessen die we rood staan betalen. In de afgelopen jaren hebben we langzamerhand meer volle flessen afgenomen dan lege teruggegeven. De leverancier heeft daar nooit moeilijk over gedaan, en zo staan we nu 210 flessen in het rood. Nu we overstappen wil hij een vergoeding voor die flessen. Omdat wij die vergoeding liever aan onze leden geven bieden we eenmalig die € 15,- aan om het teruggeven te stimuleren.

LPG
Ons kwam ter ore dat sommige tuinders LPG gebruiken als brandstof. In ons huurcontract met de gemeente staat uitdrukkelijk dat LPG verboden is op de Leidse tuincomplexen. Realiseert u zich dat als daar iets mee gebeurt u niet verzekerd bent.

2 is genoeg!
Nog steeds treft de tuincontrole commissie hier en daar veel ongebruikte gasflessen aan. De blauwe gasflessen zijn niet meer in gebruik en leveren geen statiegeld meer op. U kunt deze kosteloos naar het winkeltje brengen, zodat we ze kunnen laten afvoeren. Elke gasfles (ook een lege) is een potentiële bom wanneer er brand uitbreekt, daarom adviseert de brandweer ook om het aantal flessen zo klein mogelijk te houden, een aangesloten fles en een reserve is meestal voldoende.
Bovendien krijgt u ook nergens meer statiegeld terug voor een lege grijze fles. Alleen bij omwisseling voor een volle hoeft u dan geen statiegeld te betalen. Mocht u zelf moeite hebben met het vervoer van de ongebruikte gasflessen, laat het dan aan het bestuur weten, dan zorgen wij voor iemand die ze op komt halen.

Vervang de gasslangen

Elke tuinder moet alle gasslangen eens in de 5 jaar vervangen. Als het goed is staat er een jaartal op de gasslang. Nieuwe slangen zijn te koop in de tuinwinkel.