De sloot hoort bij de tuin

Voor goed waterbeheer is het van belang dat alle sloten (ook wel watergangen genoemd) goed worden onderhouden. Ze worden namelijk gebruikt voor de afvoer van water (in perioden met veel regen) en voor de aanvoer ervan (in droge tijden). Elk jaar controleert het Hoogheemraadschap van Rijnland of de watergangen en hun oevers goed zijn onderhouden (de zgn schouw).
Als we niets doen…: Ingetrapte oevers, teveel waterplanten, ingevallen blad en overhangende begroeiing… Als we watergangen niet onderhouden, slibben ze uiteindelijk dicht. Naast problemen met het watersysteem geeft dat ook andere problemen. Zo zijn ondiepe sloten slecht voor het waterleven. De temperatuur wisselt daar snel en vooral in de zomer kan dit leiden tot zuurstofarm water, met stank en vissterfte tot gevolg.

Wie is verantwoordelijk?
Op Ons Buiten zijn de gebruikers verantwoordelijk voor het onderhoud (met uitzondering van de bagger en waterplanten in de sloot langs het Joop Vervoornpad). Alle tuinen hebben een ontvangstplicht voor het slootvuil (onder andere overtollige waterplanten, bladeren en takken).

Wat moet je doen?
– het verwijderen van (overtollige) waterplanten;
– het verwijderen van drijfvuil, kroos, ingevallen bladeren;
– het verwijderen van overhangende takken (tot 2,5 m hoogte, ook langs het Vervoornpad);
– het verwijderen van gezonken voorwerpen, stammen, stokken die de waterafvoer hinderen.

De schouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland is dit jaar op 1 november.
Op 13 oktober wordt door de Tuin Controle Commissie gecontroleerd of de sloot op orde is.