PLANT VAN DE MAAND Fuchsia of bellenplant

Een stekkie van de Fuchsia, wie wil dat nou niet? Het is een lang bloeiende plant met decoratieve klokjes die van juni tot ver in oktober aan de plant bungelen en druk bezocht worden door hommels en bijen. Wist je dat je de bessen die de plant vormt kunt eten? Ze smaken zoet en fris, beetje pruimig, met een pepertje als toegift. Jammergenoeg dragen niet alle fuchsiarassen vrucht omdat veel rassen gekruist zijn voor hun bloemen die niet door kolibries bestoven worden, zoals in het wild gebeurt. De hommels en bijen lukt het niet altijd om de bloemen te bestuiven.

De fuchsia behoort tot de Teunisbloemfamilie. De meeste fuchsia’s zijn struikjes van 20 tot 40 cm hoog maar de Nieuw-Zeelandse soort F. excorticata (Maori: ‘kotukutuku’) vormt een uitzondering. Het is een boom die wel 15 meter hoog kan worden. En de Fuchsia procumbens, ook uit Nieuw-Zeeland, is een bodembedekker van amper enkele centimeters hoog.
In een strenge winter moet je de wortels beschermen, bijvoorbeeld door een laag blad en snoeisel rond de plant te leggen, goed mulchen dus. Dood hout kun je in de lente verwijderen. En wil je de tuinbuur blij maken met een stekkie? Neem dan in juni of juli, een twijg die dat jaar is gegroeid van de plant. Trek het takje naar beneden, zodat er een stukje bast meekomt van de tak waar de scheut uit komt. Doop het takje in wilgenstekmiddel (zie kader hieronder) dat de beworteling bevordert en zet de stek in een potje met 2/3 potgrond en 1/3 zand. Zet de stekjes onder glas of plastic. Je kunt hiervoor een kamerkasje gebruiken, speciale plastic kapjes of gewoon een plastic zakje. Zorg dat de grond niet uitdroogt en bescherm de stekjes tegen felle zon. Zodra de stekjes aan het wortelen zijn en iets gaan groeien, top je ze boven het onderste bladpaar. Laat ze vorstvrij overwinteren zodat ze in het voorjaar buiten naar de buurtuinder kunnen.

Wilgenstekmiddel
Dit stekmiddel van plantenhormoon is eenvoudig zelf te maken.

  1. Oogst verse wilgentenen en verwijder het blad.
  2. Knip de stengels in stukjes van 1 cm en week ze 24 uur in water.
  3. Haal de stengelstukjes uit het water (leg het in de tuin als mulch).
  4. Wat overblijft is stekvloeistof. Dompel de wortelpunten van de stekken een uur of twee in de vloeistof voordat je ze in de potgrond zet.
  5. Meer informatie staat op deze website: https://www.biotuintilburg.nl/?form=item&id=49

Commissie Natuurlijk Tuinieren.