Televisieprogramma’s

Af en toe zijn er interressante en/of leuke programma’s over tuinieren

Maartens moestuin

10 afleveringen van VPRO programma met Maarten het Hart over zijn moestuin, boordevol leuke en praktische tips. Elke aflevering zijn er een aantal planten die centraal staan.

Maartens moestuin deel 1 – rode kool en appel

Maartens moestuin deel 2 – selderijknol, aardappelen en stoofperen

Maartens moestuin deel 3 – kapucijners en sperziebonen

Maartens moestuin deel 4 – wortel, ui en kool

Maartens moestuin deel 5- bietjes, bloemkool en spitskool

Maartens moestuin deel 6 – Nieuw-Zeelandse spinazie en venkel

Maartens moestuin deel 7 – tomaten en tuinkruiden

Maartens moestuin deel 8 – tuinbonen, erwten en bramen

Maartens moestuin deel 9 – courgette en snijbiet

Maartens moestuin deel 10 – spruitjes en prei

Makkelijke moestuin vpro.nl
Jelle vertelt over zijn eigen Makkelijke Moestuintjes. Hij legt iedere keer precies uit wat je moet doen om zelf je eigen makkelijke moestuin te maken.

Oogsten

Behalve leuk is het oogsten ook nog ontzettend makkelijk. Je hoeft alleen maar in je tuintje te kijken om te zien of er al iets staat wat je kunt eten. Radijsjes zijn bijvoorbeeld al binnen een week of 4 tot 5 klaar om te eten. Jelle heeft deze week in zijn moestuin al meerdere plantjes groeien die klaar zijn om te oogsten. Tijd voor het maken van een salade uit eigen tuin dus!

Moestuin onderhouden

Je gaat natuurlijk elke dag even naar je Makkelijke Moestuin kijken. Komen er al plantjes omhoog? Kun je al iets oogsten? Is de grond droog en moet je je planten water geven? Op deze manier zie je het al gauw wanneer er iets gebeurt in je tuintje wat je liever niet hebt. Kortom, het gaat hier om het onderhouden van je moestuin.

Zaaien

Aflevering 2 gaat over zaaien. Je hebt 16 verschillende vakjes in je moestuin, dus je kunt natuurlijk 16 verschillende groenten gaan zaaien. Maar hou er bij het inkopen van de zaadjes wel rekening mee dat je vaak heel veel zaadjes overhoudt, omdat je moestuin maar zo klein is.

Bak bouwen

In aflevering 1 beginnen we natuurlijk met het aanleggen van de moestuin. Maar voordat je dat doet moet je eerst nog even bedenken waar je je Makkelijke Moestuin neer wil gaan zetten. De moestuin is 1 meter 20 bij 1 meter 20, en moet ook een beetje in het zonnetje kunnen staan. Gaat dat lukken? Aan de slag dan: maak je eigen MM

Op de BBC zijn ook twee leerzame series: