Toezichthouders

Wanneer de kraan op droog gaat ontstaat er meer stilte op het complex. Om ongewensten buiten te houden gaan het IJsselmeerhek en Marnixhek van 18 – 9 uur op slot. Het Gammahek gaat permanent dicht. Zo is het westelijk tuindeel alleen bereikbaar via de kantine-ingang. Maar het blijft dus toegankelijk. Om ongewensten het wat lastiger te maken is er een groep van ruim 20 mensen. In groepjes van 2 of meer lopen zij hun ronden.  

Ze lopen dan ‘s avonds over het terrein, op wisselende tijden. Soms zichzelf goed zichtbaar makend, soms in stilte in het donker.  

Deze groep heeft een preventieve functie maar mag in geval van op heterdaad betrappen met een gedragscode ook ingrijpen. En in geval van iets verdachts mogen zij ook elke privétuin op.  De wijkagent is betrokken bij dit proces en zo zorgt deze groep voor een verhoogde veiligheid en ogen en oren op het tuincomplex. De afgelopen winter (’22-’23) was het gelukkig rustig, afgezien van een paar incidenten.  

Vanaf de laatste zaterdag in maart, als de zomertijd weer ingaat en als het water er weer op gaat, zijn alle hekken ook weer open. Het terrein is dan aan van alle kanten openbaar toegankelijk voor wandelaars.