De aardappels

Uitgedeelde aardappels aardappelproject Natuurlijk Tuinieren 2015

Dit hele pakket wordt u gratis aangeboden door de commissie Natuurlijk Tuinieren, dit is mogelijk gemaakt door een subsidie van het fonds 1818

SARPO MIRA (phythophtora resistent) biologisch geteeld

Sarpo Mira is een lang-ovale aardappel met een rode schil. De knolzetting is vroeg, het loof is fors en hoog. De resistentie tegen phytophthora in het loof en knol is zeer sterk (9). Het ras is tamelijk gevoelig voor schurft. Teelt op schurftgevoelige gronden wordt dan ook afgeraden. De genetische oorsprong van Sarpo Mira ligt in Hongarije. Het is een veelbelovende aardappel met wit tot crème knolvlees en rozerode schil. De resistentie tegen aardappelziekte (Phytophthora infestans) is opvallend! Soms lijkt er een aantasting te ontstaan, maar de plant groeit er weer gezond doorheen zonder de ziekte door te geven in de knol. Voldoende vocht en voeding resulteert in een grote oogst, minder van beide verbetert de smaak echter wel! De knollen zijn tamelijk stevig, iets bloemig en daardoor is de aardappel veelzijdig inzetbaar: koken, bakken, pureren en salades. Voorlopig het meest resistente ras tegen de aardappelziekte in loof en knol. Laat afrijpend en goed bewaarbaar. Voorkiemen is aan te bevelen, want de scheuten komen traag op gang.

SCHWARZE UNGARIN

Zeer oud landras uit Hongarije met langwerpige aardappeltjes met zeer licht vruchtvlees en bijna zwarte schil. Goed bestand tegen ziekten en het Nederlandse klimaat. Rijpt middelvroeg af. Vrij vaste aardappel met weinig ogen. Daarom goed om ongeschild te koken. Dan komt de donkere blauwpaarse schil mooi uit.

TOLUCA AM

Een middenvroege aardappel, met een goede opbrengst. De knol is lichtgeel en heeft een ronde vorm. De ogen zijn zeer ondiep. Het is een vrij vast kokende aardappel met een voldoende goede smaak. De aardappel heeft een lichtgele vleeskleur en tijdens de bereiding is de Toluca vrij vastkokend. Het is een aardappel die zich uitstekend laat koken, bakken en pureren en is minder geschikt om friet van te bakken. De phythofthora resistentie is in de knol redelijk goed en in het loof uitstekend. Toluca is een nieuw Phythophthora resistent ras uit een kruising van Monalisa en Ar 91-1292 en vanwege deze resistentie ook geschikt voor de biologische teelt

HIGHLAND BURGUNDY RED

Oud ras uit Schotland met unieke roze-rode kleur! De groei is vrij wild met neiging tot vorming van knopjes aan de kop van grotere aardappelen. Rijpt vrij laat af. Zeer kruimig, eigenlijk alleen geschikt voor prakken/puree. Aparte aardappel met wat kruidige smaak.

BLAUWE CONGO

Een oude variëteit, waarvan de oorsprong onzeker is. Waarschijnlijk komt dit soort uit Zuid-Afrika, of uit Zuid-Amerka (Bolivia). Het vlees van het ras is paars. De kleur wordt tijdens de kook blauwer en intensiever.De aardappel is redelijk vast in de kook en ook geschikt voor frites. Het ras is wel gevoelig voor schurft. Bij natte perioden zorgen voor irrigatie van de grond wordt aanbevolen. Afrijptijd in 130-150 dagen na planten.

FRENCH FINGERLING

French Fingerling aardappelen worden geclassificeerd als een gastronomische specialiteit. Deze aardappelen produceren mooie langwerpige knollen met een dunne roze-rode huid en met boter geel vruchtvlees. Zoals met alle Fingerling aardappelen zijn deze Frech Fingerling aardappelen van “petite” grootte. Afgerijpte en volgroeide aardappelen worden slechts 5-8 cm lang. Jong geoogst zijn deze aardappelen romig van structuur met een dunne huid die niet geschild behoeft te worden. In een later groeistadium kan er wel een rose verkleuring in het vruchtvlees optreden.

MAYAN TWILLIGHT

Zeer opmerkelijke kleur en ongeëvenaard qua smaak, stevig van structuur, prachtig geel knolvlees en al na 10 minuten gaar! Deze langwerpige gele/rode aardappel is stevig van structuur en heeft een unieke notige smaak met een droge textuur. Minder geschikt om te koken, omdat hij snel uit elkaar valt. Zeer geschikt voor stomen, bakken, friet en chips. De aardappelen koken in tweederde van de normale kooktijd, zo’n 10 min. Zeer smakelijke aardappel. Planten: vanaf half april als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. Plantafstand 75×40 cm. Paarsbloeiend met smalle gerimpelde bladeren.

SHETLAND BLACK

Lange ovale knollen met donker blauw/paarse schil, wit vlees en een donkerpaarse ring rond de binnenkant van de knol zorgt voor een mooie en ongebruikelijke aardappel. Zeer de moeite waard om te telen, alleen al om zijn heerlijke, unieke smaak. Shetland Zwarten is een iets melige aardappel. Melige textuur; zoete smaak; goed voor het koken en, indien groot genoeg, ook geschikt voor het pureren. Kleur vervaagt wel iets bij het koken. Shetland Black wortelt vrij ondiep dus aanaarden is beslist noodzakelijk.