Het nut van Smeerwortel

Minstens 10 Voordelen van Smeerwortel In De Natuurlijke Tuin

 De voordelen – niet alle! – op een rijtje:

  1. Waar Smeerwortel groeit, groeit niets anders. Smeerwortel vormt een perfecte barrière en kan langs bedden en paden geplant worden om onkruid tegen te houden.
  2. Smeerwortel heeft een heel uitgebreid, diepgaand wortelstelsel. Het verspreidt zich en verbetert zo de grondstructuur. De wortels gaan diep naar beneden en kunnen zo compacte, verdichtte grond losmaken.
  3. Met de diepe wortels komt nog een andere heel belangrijke functie van smeerwortel naar voren: mineralenaccumulator. De plant is uitermate goed in het ophalen van mineralen uit de diepte en deze via zijn blad ter beschikking te stellen van de bodem. Hierdoor wordt de bovenste laag van de bodem constant verrijkt met mineralen.
  4. Het blad van Smeerwortel is door zijn rijkdom aan mineralen ideaal om te mulchen. De plant groeit hard en kan zo’n 3 à 4 keer op een jaar worden terug gemaaid. Het blad kan dan als mulch gebruikt worden op de groentebedden.
  5. De bladeren zijn ook een uitstekende toevoeging aan de compost. Ze werken als activator en zorgen dat de composthoop sneller start met zijn opwarming en verwerking. Ook door zijn rijkdom aan mineralen is het blad van de Smeerwortel een waardevolle toevoeging aan en verbetering van de compost.
  6. Smeerwortel is ook belangrijk voor nuttige insecten. De bloemen trekken vooral bijen maar ook andere bestuivers aan.
  7. De grond onder Smeerwortel is altijd heel luchtig. Dit komt omdat de plant gigantisch goed is voor het bodemleven. De hoge aanwezigheid van bacteriën trekt op zijn beurt regenwormen aan in grote hoeveelheden. Deze maken, samen met al het andere bodemleven, bodems losser en verbeteren de bodemstructuur.
  8. Andere namen voor Smeerwortel zijn Heelwortel en Heelbeen. De reden hiervoor is het uitwendige gebruik bij breuken. Veel meer informatie hierover vindt u op de site van Annetanne: Smeerwortel
  9. Overwinteringsplant voor nuttige insecten zoals spinnen.
  10. 10           Smeerwortel trekt ook nuttige insecten aan, met een voorkeur voor sluipwespen en spinnen.

Wel is het belangrijk om de juiste soort Smeerwortel te planten. Er bestaan vele soorten, de beste voor toepassing in de tuin is echter Symphytum uplandicum..