Voorbeelden en sites Combinatieteelt

Pastinaak White gem

Oud Engelse variateit. Halflang soort, kegelvormig, dat goed bestand is tegen vorst. Geeft wit vruchtvlees, vrij zoet van smaak. Zaaien vanaf half april tot half mei op regels. Dun zaaien en het zaaisel met ca. 1 cm aarde afdekken. Pastinaak is een moeilijke en lastige kiemer. Het kan best 3-4 weken duren voor de kiemplantjes eens boven de grond komen. Raadzaam is het zaaibed af te dekken met een vochtige jutezak om het zaaisel niet te laten uitdrogen. Uitdunnen op 10-15 cm onderlinge afstand. Rijafstand houden op 30 cm. Verplanten of uitplanten is af te raden. Net als wortel heeft pastinaak geen zware bemesting nodig. Wat plantaardige compost is voldoende, eventueel aangevuld met kalium houdende mest. Houtas over de bodem strooien is ook prima. Net als peen kan pastinaak beter op een lichte grond kweken (zand of zavel). In kleigrond hebben de wortels de neiging zich te vertakken. Bovendien zijn de wortels moeilijk te rooien in kleigrond, ze zitten stevig vast! Vanaf half september kan er geoogst worden, maar de wortels hebben dan nog niet hun maximale omvang bereikt. Er kan geoogst worden tot diep in de winter, zelfs als de grond bevroren is. Pastinaken kunnen ook als winterpeen worden geoogst en bewaard in kistjes met zand.

Combi-maatjes: ui

Uien Sturon

Uitstekende ronde geelbruine ui. Middelvroeg en geschikt voor een lange bewaarperiode. Dun zaaien direkt in de vollegrond op regels (regelafstand 25 cm en plantafstand 15 cm) en het zaad goed afdekken. De grond continu vochtig houden. Na opkomst niet al teveel uitdunnen. De grond licht bemesten, bij voorkeur met kompost. De uien oogsten als het lof is afgestorven. Uien en loof ongeveer 1 week op het veld laten nadrogen.

Combi-maatjes: bieten, bonenkruid, courgette, komkommer, koolrabi, pastinaak, peper, schorseneer, sla, veldsla.

Pompoen Groene Hokkaido

Pompoen groene Hokkaido heeft groene vruchten met geel-oranje vruchtvlees; overwegend 1,0 tot 1,5 kg. De smaak is minstens zo goed als van de oranje typen; iets minder goed houdbaar. Voor soep en diverse andere gerechten. Goede bewaarpompoen met een diameter van ongeveer 15 cm. Rankend soort. Zorgen voor goede bemesting. Eind april/begin mei warm voorzaaien onder glas, tijdens de kieming niet te veel water geven. Oppassen voor muizen, want die zijn dol op pompoenzaden. Zijn de zaden eenmaal gekiemd dan is dit geen probleem meer. Na ca. 3 weken buiten uitplanten, 1 plant per 2 m².  Ter plekke zaaien kan in mei, mits het voldoende warm is om een vlotte kieming te bewerkstelligen. Per zaaiplek 2 zaden, 3 à 4 cm diep zaaien. Na opkomst één plant laten staan. Ook buiten kunnen muizen roet in het eten gooien. U kunt preventief handelen door direct na het zaaien een bloempot omgekeerd op de zaaiplek te plaatsen. Na een week de potten wel weghalen! Pompoenen kunnen flink ranken, dus aan de buitenkant van het veldje regelmatig de ranken terugleggen. Pompoenen kunnen vanaf half september geoogst worden; in ieder geval nachtvorstschade voorkomen. Alleen voldoende rijpe vruchten oogsten; de vruchtstelen moeten verkleurd en wat rimpelig/ kurkachtig zijn. Droog bewaren bij niet te lage temperaturen.

Combi-maatjes: erwt, radijs, sla, suikermaïs, zonnebloem.

Komkommer Tanja

Donkergroene bittervrije, gladde vruchten van ca. 35 cm lang en goed resistent. Productief en zeer populair ras met een prima smaak ! Geschikt voor vlakveldsteelt en/of een teelt aan draad in de vollegrond. Bij voorkeur onder glas voorzaaien op potjes van ca. 10 cm. Ter plaatse zaaien op zonnige, goedbemeste en beschutte plaats en niet eerder dan eind mei ! Als per rank 2 tot 3 vruchten gezet zijn, de top uit de rank knijpen. Hierdoor voorkomt u teveel aan vruchten en kan de plant een langere oogst geven.

Combi-maatjes: erwt, radijs, sla, suikermaïs, zonnebloem.

Stokslabonen Cobra

Zeer vroeg afrijpende stokslaboon, ook geschikt voor kasteelt. Lengte van de boon ca. 20 cm. Rond van vorm en donkergroen van kleur. Zwartzadig. Zaaien vanaf half mei tot eind juni bij gunstig weer. Eventueel onder glas zaaien vanaf half april in potjes of zaaibakjes. Uitplanten wanneer de plantjes ca.10 cm. groot zijn, d.i. na half mei.

Combi-maatjes: erwt, radijs, sla, suikermaïs, zonnebloem.

Suikermais True Gold

Zoete mais voor zomer en herfstteelt. Bijzonder mooie kolf van ca.20 cm lang. Goudgeel van kleur. Zaaien vanaf eind april tot half mei op zaaibed, en vanaf begin mei tot in juni direct op de plaats van bestemming. In rijen uitplanten of uitdunnen op 20 cm onderlinge afstand. Afstand tussen rijen ca. 75-80 cm. Suikermais verlangt een voedzame bodem, die vooral stikstof en kalkrijk is. Overbemesting resulteert in minder zoete kolven. Oogstbaar vanaf half augustus tot in oktober wanneer de kolfdraden bruin beginnen te kleuren, en waarbij de mais nog geel en zacht is. Van maïs gebruikt men de jonge kolven, waarvan het suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel. Dit zaadvast ras geeft een vrij lang en stevig gewas ca. 2 meter hoog en geeft goede oogstbare kolfen (ca.2 stuks per plant).van ca. 18-20 cm. Garen in (zout) water en bereiden met verse boter!

Combi-maatjes: aardappel, artisjok, aubergine, bonen, erwt, komkommer, meloen, pastinaak, pompoen, radijs, sla, zonnebloem.

Zonnebloem Avondzon

Avondzon’ is een bijzondere, enkelbloemige, zonnebloem met rode bloemen. Deze zonnebloem wordt ongeveer 200 cm hoog en staat niet alleen prachtig in borders en perken maar is ook bijzonder mooi als snijbloem. Door het geven van voldoende mest of compost wordt de groei en bloei gestimuleerd. De zonnebloem is een éénjarige plant uit de composietenfamilie en komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid Amerika. De planten kunnen eenvoudig worden gekweekt op elke goed gedraineerde grondsoort. Als de zon schijnt draaien de (nog dichte) bloemen mee met de zon, van oost naar west. ’s Nachts keren ze weer terug naar het oosten. Zaaien vanaf eind maart tot half april onder glas of half april tot half juni buiten op een zaaibed, na 5 tot 6 weken buiten uitplanten.

Combi-maatjes: pompoen, suikermais

Meloen Hale’s best

Grijsgroen met donkere strepen. Vruchtvlees helder oranje/geel van kleur met goede zoete smaak. Geeft kleine vruchten van. 500 gram tot 1 kilo per stuk. Rijpen goed af. Van zaaien tot oogsten vragen de meloenen veel warmte, daarom is het aan te raden de teelt onder glas te laten plaatsvinden. Een opkweek bij zo’n 20-22°C is een goed begin. Zaai ten vroegste half maart en liever in april binnenshuis in zaaibakjes met potgrond. Verspeen de kiemplantjes in potten van 10 tot 12 cm groot en kweek verder op bij temperatuur van minimaal 18 graden. Zaaien in een onverwarmde serre is ook mogelijk als er maar temperaturen boven de 20°C heersen. Vanaf begin mei kunnen de plantjes op de plaats van bestemming, onder koud glas. Onder de plastic tunnel kan dat pas twee weken later. De minimumtemperatuur die de grond moet hebben, ligt rond 14 graden. Bij lagere temperaturen zal de teelt zeker niet lukken. Onder plastic hou je een afstand van 50 cm tussen de planten aan. In een serre kunnen meloenen aan een draad omhoog geleid worden (afstand 50 cm).

Combi-maatjes: Radijs, Suikermais

Radijs Saxa

Februari-maart onderglas en van maart tot half augustus direct in de vollegrond. Zaai óf breedwerpig (het zaad zo goed mogelijk verdeeld over het zaaibedje) of op regels (of rijen) met een regelafstand van 15 cm. Na het breedwerpig zaaien het zaad 1 cm diep inharken en de grond daarna aandrukken. Na opkomst van zaaisel in de regel of rij uitdunnen ( een teveel aan plantjes wegwieden) zodat er tussen de overblijvende plantjes 4 cm ruimte aanwezig is. De grond steeds goed vochtig houden voor een goede groei. Oogst: vanaf 4-6 weken na de uitzaai. Tip: zaai om de 14 dagen wat radijs, dan kunt u de hele zomer door oogsten.

Combi-maatjes: aardbei, erwt, komkommer, koolrabi, peterselie, pompoen, sla, sluitkool, spinazie, suikermaïs, tomaten, wortelen.

Sla Spicey mix

Mix van diverse slatypes en exotische (pittige) groenten. Zeer vitaminerijk Oogstbaar reeds in 3-4 weken na uitzaai. Zaaien: maart – aug. Oogsten: april – okt.

Combi-maatjes: bieten, sluitkool, komkommer, koolrabi, prei, ajuin, erwt, pompoen, radijs, rabarber, schorseneer, aardbei, suikermaïs, tomaten, wortel, aardbei, wortelen.

Tagetes Patula Nana

Afrikaantje met enkelvoudige, warm gele bloemen met donkere vlekken in het hart. Zaaien eind maart onder glas van vanaf half mei buiten ter plaatse. Zaden verticaal in de grond steken (witte ‘pluimpjes’ boven). Kiemtijd 7-14 dagen. Onder glas gezaaide zaden na ontkiemen koeler zetten. Eenmaal verspenen is raadzaam zodra de plantjes hanteerbaar zijn. Uitplanten op 25-30 cm onderlinge afstand vanaf half mei zodra het gevaar voor nachtvorst voorbij is. Bloei volgt vanaf begin juli tot in september, afhankelijk van zaaitijd en planttijd. Dode en uitgebloeide bloemen verwijderen bevorderd de knopzetting en doorbloei. Deze plant is ook geschikt om bodemaaltjes te bestrijden. Hoogte is ca. 30 cm. Aanbevolen voor op een zonnige plaats in perken, randen of border.

Werking:

– Alle bovengrondse delen van de plant geven een geur vrij die de witte vlieg van tomatenplanten verdrijft

– De wortel scheidt stoffen af die aaltjes verdrijven

– Is ook geschikt om zevenblad mee te bestrijden

Kamille Duitse

Het zaad is heel fijn en spoelt gemakkelijk weg wanneer het rechtstreeks in de grond wordt gezaaid, dus kan het beter in het voorjaar onder glas bij 18° C worden voor gezaaid. Het kiemt in 14-20 dagen Uitplanten op de plaats van bestelling op 20-25 cm. De Kamille groeit op vrij veel grondsoorten. De enige echte voorwaarde voor Kamille is een zeer zonnige standplaats. Kamille behoeft geen extra bemesting. De plant is éénjarig, kan 10-40 cm hoog worden en bloeit van mei tot eind september. De bloem heeft een witte stralenkrans van lintbloemen en vijftandige buisbloempjes. Het zijn hoofdzakelijk de bloemhoofdjes van de plant die gebruikt worden. Pluk de bloemen net voor ze helemaal open zijn, voor vers of gedroogd gebruik. 1 theelepel gedroogd of 2 theelepels vers per kopje kokend water.

Werking:

– Kamille stimuleert de ui, maar alleen in de verhouding van 1 kamilleplant op 4 meter ui

– Kamillethee kan gebruikt worden tegen diverse plantenziekten

Dille Sel.Bouquet

Dille is een eenjarig kruid dat gemakkelijk te kweken is. Het kan het beste gelijk op zijn definitieve plek uitgezaaid worden. Dille heeft een diepe penwortel waardoor voorzaaien en overpoten niet de voorkeur heeft. Grond moet vocht en humusrijk zijn. Zorg dat de standplaats van Dille zonnig en beschut is. Vanaf half maart tot juli kan er buiten in regels gezaaid worden. Zaaidiepte 0,5 cm. Regelafstand 40 cm, zaai in de regels de zaadjes 5 cm uit elkaar. Na ongeveer 8 tot 10 dagen komen de zaadjes op (ligt aan de temperatuur). Na opkomst moet de Dille op 20 cm uitgedund worden. Dille heeft veel water nodig, zeker in droge periodes. De oogst van de blaadjes begint zes tot acht weken na het zaaien. Dille kan tot 75 cm worden. Rond juli begint Dille te bloeien met grote gele bloemschermen, de zaden zijn rond half augustus te oogsten.

Werking:

– Goed om samen met kool te kweken

– Wordt ook – in kleine hoeveelheden – tussen komkommers, kropsla en uien gezaaid

Bonenkruid

Zaaien in april op regelafstand van 20 cm.

Werking:

– Bonenkruid in een rand langs een uienbed helpt de uien

– Het kruid is ook goed gezelschap voor tuinbonen

Knoflook Flavor, voorjaarsknoflook

Knoflook kan vanaf het najaar worden geplant tot uiterlijk in mei. Wij voeren rassen, die succesvol in Nederland worden geteeld. Na ontvangst de bol openbreken en de tenen in de grond poten: 5 cm diep en 5 cm uit elkaar. In het najaar geplant staat de knoflook in februari al boven en in juni-juli kunnen ze geoogst worden. Later geplant betekent uiteraard latere oogst. Het loof vlechten zoals je knoflook wel eens in de winkel ziet en de bollen in de zon drogen. In de kamer zijn ze soms wel een jaar te bewaren! De teelt is eenvoudig en kan heel goed zonder gewasbescherming. Knoflook schijnt luizen in b.v. rozen te weren, het proberen waard!

Werking:

– Een aftreksel van knoflook kan gebruikt worden tegen meeldauw en schimmelziekten

Extra informatie vind je op de volgende websites:

Plantaardigheden

http://www.plantaardigheden.nl/plant/kruidenlijstjes/gewasbeschermende_kruiden.htm

Permacultuur

http://www.perma-cultuur.nl/artikelen/13-combinatie-teelt

Earlmay

https://www.earlmay.com/tips__solutions/edible_gardening/companion-plants-chart/

Permaculuur News

http://www.permaculturenews.org/resources_files/Poster_GDN_Com_Plant.pdf

Paul’s Mowing Melbourne

http://www.paulsmowingmelbourne.com.au/companion-gardening-dos-donts-planting/

Erica Rascon

http://ericarascon.com/wp-content/uploads/2015/02/Companion-Planting.jpg