Uitleg aardappelproject

Aardappelproject Natuurlijk Tuinieren 2015

De commissie natuurlijk tuinieren heeft dit jaar een natuurlijk moestuinieren project. We willen graag de tuinders op Ons Buiten laten kennismaken met een natuurlijke manier van moestuinieren. Velen van u werken al jaren zonder gifstoffen of kunstmest, maar we willen dit keer vooral leuke interessante projecten aanbieden die lol en kennis opleveren. In dit aardappel project combineren we een ruimtebesparende manier van aardappels telen uit de permacultuur met een introductie van verschillend u onbekende aardappelrassen.In dit pakket vindt u een omschrijving van de aardappeltoren, u kunt de aardappels ook op de gewone manier in uw tuin zetten als u dat liever hebt.

Het telen in een aardappeltoren heeft een aantal voordelen:

–       Ruimtebesparend, zodat u meer aardappels kunt oogsten zonder een groot deel van uw tuin hiervoor te gebruiken.

–       De mogelijke aardappelziekten die iedere moestuin bedreigen omzeilen door boven de grond te telen. Dit kan omdat de grond in een aparte toren wordt gestort. U kunt deze grond later in uw siertuin gebruiken als mulch of compost of ophoging, zo brengt u eventuele ziektes niet in uw moestuin.

Van iedere door ons uitgezochte aardappel die in het pakket zit is er een uitgebreide omschrijving.Dit hele pakket wordt u gratis aangeboden door de commissie Natuurlijk Tuinieren, dit is mogelijk gemaakt door een subsidie van het fonds 1818

SARPO MIRA (phythophtora resistent) biologisch geteeld

Sarpo Mira is een lang-ovale aardappel met een rode schil. De knolzetting is vroeg, het loof is fors en hoog. De resistentie tegen phytophthora in het loof en knol is zeer sterk (9). Het ras is tamelijk gevoelig voor schurft. Teelt op schurftgevoelige gronden wordt dan ook afgeraden. De genetische oorsprong van Sarpo Mira ligt in Hongarije. Het is een veelbelovende aardappel met wit tot crème knolvlees en rozerode schil. De resistentie tegen aardappelziekte (Phytophthora infestans) is opvallend! Soms lijkt er een aantasting te ontstaan, maar de plant groeit er weer gezond doorheen zonder de ziekte door te geven in de knol. Voldoende vocht en voeding resulteert in een grote oogst, minder van beide verbetert de smaak echter wel! De knollen zijn tamelijk stevig, iets bloemig en daardoor is de aardappel veelzijdig inzetbaar: koken, bakken, pureren en salades. Voorlopig het meest resistente ras tegen de aardappelziekte in loof en knol. Laat afrijpend en goed bewaarbaar. Voorkiemen is aan te bevelen, want de scheuten komen traag op gang.

SCHWARZE UNGARIN

Zeer oud landras uit Hongarije met langwerpige aardappeltjes met zeer licht vruchtvlees en bijna zwarte schil. Goed bestand tegen ziekten en het Nederlandse klimaat. Rijpt middelvroeg af. Vrij vaste aardappel met weinig ogen. Daarom goed om ongeschild te koken. Dan komt de donkere blauwpaarse schil mooi uit.

TOLUCA AM

Een middenvroege aardappel, met een goede opbrengst. De knol is lichtgeel en heeft een ronde vorm. De ogen zijn zeer ondiep. Het is een vrij vast kokende aardappel met een voldoende goede smaak. De aardappel heeft een lichtgele vleeskleur en tijdens de bereiding is de Toluca vrij vastkokend. Het is een aardappel die zich uitstekend laat koken, bakken en pureren en is minder geschikt om friet van te bakken. De phythofthora resistentie is in de knol redelijk goed en in het loof uitstekend. Toluca is een nieuw Phythophthora resistent ras uit een kruising van Monalisa en Ar 91-1292 en vanwege deze resistentie ook geschikt voor de biologische teelt

HIGHLAND BURGUNDY RED

Oud ras uit Schotland met unieke roze-rode kleur! De groei is vrij wild met neiging tot vorming van knopjes aan de kop van grotere aardappelen. Rijpt vrij laat af. Zeer kruimig, eigenlijk alleen geschikt voor prakken/puree. Aparte aardappel met wat kruidige smaak.

BLAUWE CONGO

Een oude variëteit, waarvan de oorsprong onzeker is. Waarschijnlijk komt dit soort uit Zuid-Afrika, of uit Zuid-Amerka (Bolivia). Het vlees van het ras is paars. De kleur wordt tijdens de kook blauwer en intensiever.De aardappel is redelijk vast in de kook en ook geschikt voor frites. Het ras is wel gevoelig voor schurft. Bij natte perioden zorgen voor irrigatie van de grond wordt aanbevolen. Afrijptijd in 130-150 dagen na planten.

FRENCH FINGERLING

Frense Fingerling aardappelen worden geclassificeerd als een gastronomische specialiteit. Deze aardappelen produceren mooie langwerpige knollen met een dunne roze-rode huid en met boter geel vruchtvlees. Zoals met alle Fingerling aardappelen zijn deze Franse Fingerling aardappelen van “petite” grootte. Afgerijpte en volgroeide aardappelen worden slechts 5-8 cm lang. Jong geoogst zijn deze aardappelen romig van structuur met een dunne huid die niet geschild behoeft te worden. In een later groeistadium kan er wel een rose verkleuring in het vruchtvlees optreden.

MAYAN TWILLIGHT

Zeer opmerkelijke kleur en ongeëvenaard qua smaak, stevig van structuur, prachtig geel knolvlees en al na 10 minuten gaar! Deze langwerpige gele/rode aardappel is stevig van structuur en heeft een unieke notige smaak met een droge textuur. Minder geschikt om te koken, omdat hij snel uit elkaar valt. Zeer geschikt voor stomen, bakken, friet en chips. De aardappelen koken in tweederde van de normale kooktijd, zo’n 10 min. Zeer smakelijke aardappel. Planten: vanaf half april als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. Plantafstand 75×40 cm. Paarsbloeiend met smalle gerimpelde bladeren.

SHETLAND BLACK

Lange ovale knollen met donker blauw/paarse schil, wit vlees en een donkerpaarse ring rond de binnenkant van de knol zorgt voor een mooie en ongebruikelijke aardappel. Zeer de moeite waard om te telen, alleen al om zijn heerlijke, unieke smaak. Shetland Zwarten is een iets melige aardappel. Melige textuur; zoete smaak; goed voor het koken en, indien groot genoeg, ook geschikt voor het pureren. Kleur vervaagt wel iets bij het koken. Shetland Black wortelt vrij ondiep dus aanaarden is beslist noodzakelijk.

Hoe bouw ik een aardappeltoren:

Op internet zijn allerlei manieren te vinden om een aardappeltoren te bouwen, in het lijstje linkjes hieronder zijn een paar leuke opgenomen, maar ga ook eens kijken op YouTube en Pinterest. Als je zoekt op aardappeltoren of potato tower kom je leuke dingen tegen. Het leuke aan de hieronder omschreven toren is dat je de spullen hoogstwaarschijnlijk allemaal al op je tuin hebt dus het hoeft niets te kosten.

Wat heb je nodig:

–             gaas, hoe kleiner de maaswijdte hoe makkelijker want dan blijft de grond en stro er goed in, kippengaas is perfect. Anders kun je altijd vogelnet oid aan de binnenkant doen om alles in de toren te houden.

–             eventueel een paar stokken om de boel in de grond te steken voor meer sterkte en stabiliteit.

–             Stro, geen hooi ivm met graszaden in hooi

–             Aarde of compost uit je tuin of uit het tuincentrum.

Stap 1:

Zorg dat je een cylinder maakt, verbind de 2 zijden met ijzerdraad of iets dergelijks.

Stap 2:

Doe eventueel vogelnet aan de binnenkant als je groot aas gebruikt.

Stap 3:

Doe een flinke lag stro op de bodem van je toren met daarop een laag compost.

Stap 4:

Snijd een aantal aardappels en stukken. Zorg dat ieder stuk minimal 1 oogje heeft.

Stap 5:

Leg de stukken aardappel in een cirkel aan de buitenzijde, zorg dat de oogjes naar buiten kijken.

Stap 6:

Leg hierop weer een laag stro, daarop weer compost, en dan weer een cirkel met aardappelstukjes, ga zo door tot je aardappels op zijn. Bij de bovenste laag kun je ook in het midden aardappels leggen die groeien gewoon omhoog. Zorg voor voldoende vocht , let op uitdrogen. Als het blad afsterft aan het einde van de groeiperiode, ongeveer na 100 dagen dan kun je de toren gewoon omduwen en gaan oogsten.

Linkjes:

http://feedingbig.com/2013/04/potato-tower-living-big-on-less-money.html

http://www.growinglotsurbanfarm.com/potato-towers-living-fence-posts/

http://www.pinterest.com/pin/273734483573793025/