GROTE RUILBEURS 28 APRIL


De Grote Leidse planten, stekjes en zaden ruilbeurs is op zondagmiddag 28 april 2024 van 14.00 tot 16.00 uur in het verenigingsgebouw.
Iedereen die iets plantaardigs te ruilen heeft of iets zoekt is van harte welkom.
Heb je niks te ruilen? Dan kan je ook een kleine vergoeding in de pot doen.
Er is voor de kinderen een gratis grabbelton en de koffie en thee staat klaar.
Voor de vergroting van de biodiversiteit is het van groot belang dat planten vermeerderd en verdeeld kunnen worden onder de gehele Leidse bevolking. Op de ruilbeurs kan je gratis aan mooie en nuttige planten komen. Ook al het zaad dat je verzameld hebt kan je ruilen.

Je kan ook planten vermenigvuldigen door scheuren. Het voorjaar en het najaar zijn de beste perioden om vaste planten te scheuren.
Bij het scheuren van vaste planten wordt de plant allereerst opgegraven.
Wanneer dit gebeurd is, wordt hij verdeeld in meerdere kleine stukjes.
Het hart van de plant wordt doorgaans weggegooid, omdat dit het oudste gedeelte is. Dit deel kan uitgeput zijn/raken. Het verdelen van de kluit gaat het makkelijkst door de schop in het midden te zetten en hard te drukken. Sommige kluiten zijn erg vast. Alle vaste planten en kuipplanten die een kluit vormen kun je scheuren.

Let op!
Planten die een struikje vormen zoals Tijm, Rozemarijn Lavendel e.d. kun je niet scheuren. Dus kijk of de plant echt een kluit vormt en ingeval van twijfel zoek de plant even op internet.

Tip:
De ruimte die vrijkomt kan je weer gebruiken om leuke bollen te planten, het is er nu de tijd voor. Veel “scheur” plezier en tot zondag 28 april.

Zie ook: https://sleutelstad.nl/agenda/2024/04/planten-stekjes-en-zaden-ruilbeurs-bij-tuinvereniging-ons-buiten/

De activiteitencommissie