PLANT VAN DE MAAND

November – Duizendknoop – Persicaria

De Japanse duizendknoop krijgt als invasieve uitheemse woekeraar voortdurend onze aandacht en terecht. Maar weet je dat de Persicaria lid is van de duizendknoopfamilie en absoluut niet woekert?
Ongelukkigerwijs noemen we de Persicaria in het Nederlands duizendknoop en dat wekt natuurlijk verwarring. Tijd dus om deze mooie najaarsbloeier in het zonnetje te zetten hoewel ze liever in de halfschaduw staat.
Overal zie je op dit moment de duizendknoop volop in bloei staan. Een bijzondere soort is de persicaria ‘Compton’s form’ met haar sierlijke lange rode bloeiaren. James Compton verzamelde haar in Sechuan in China. Naast de sierlijke bloei is ze ook nog eens een oogstrelende bladplant. De grote langwerpige bladeren verschijnen in verschillende tinten van brons en groen met een bruine adering. Uiteindelijk verschijnt er een groot vet V-teken op het blad. Tegen de achtergrond van varens en rode eetbare bessen van de Thee Viburnum geeft deze duizendknoop een kleur- en vormrijke nazomersfeer (zie foto).
De persicaria behoort tot de meest waardevolle nazomerbloeiers die in de loop van het najaar steeds rijker lijken te gaan bloeien met steeds intensere kleuren. Fijn voor bijen en andere insecten die grif gebruik maken van deze late bloeiers.
Het zijn bovendien gemakkelijke planten die op de meeste grondsoorten goed gedijen. Sommige zoals de Persicaria polymorphum en P. Kahil verdragen zelfs uitgesproken slechte standplaatsen zoals droge schaduw. De laatste is beslist een betrouwbare bodembedekker op ingewikkelde standplaatsen.


Commissie Natuurlijk Tuinieren
natuurlijktuinieren@onsbuitenleiden.nl

Duizendknoop met op de achtergrond een achtergrond de Thee Viburnum