PLANT VAN DE MAAND


Japanse dwergkwee – Chaenomeles japonica

De Japanse dwergkwee is ook wel bekend als de ‘Sargentii’ Japanse kwee of Sierkwee. De Chaenomeles japonica ‘Sargentii’ is geschikt als haagplant. Deze plant is bestand tegen zoute wind en gedijt goed in tuinen aan de kust. De fleurig de rode bloemen zijn winterhard dus als het in maart ineens vriest, is dat geen probleem voor de dwergkwee. Je krijgt nog steeds een goede oogst en die begint al van jongs af aan.
De vruchten zijn zuur maar je kunt ze goed verwerken in drankjes (zie kader). In september en oktober verkleuren de vruchten geel en kun je ze plukken. Op een koele plek zijn ze enkele weken houdbaar.
Als je ze meteen in de vriezer stopt kun je er later gemakkelijker sap van maken. Maar je kunt de vruchten ook koken of bakken, vooral met andere vruchten zorgt het voor de citroenachtige smaak. De planten worden ongeveer 1,2 meter hoog en breed. Ze verdragen schaduw en doen het op de meeste bodems prima. Het is een gemakkelijke plant want hij hoeft niet echt gesnoeid te worden. Om de plant in model te houden kun je in het voorjaar en/of in de zomer de lange scheuten inkorten om de vorm van de plant te behouden.