Een bloeiende lente plant je in de herfst!


Niet voor niets houden we daarom op zaterdag 28 oktober de actie Steenbreek! Het najaar is immers het ideale moment om te planten. In de herfst is de bodem nog relatief warm, maar ook vochtig. Daardoor kunnen de planten voor de winter goed wortelen en in ‘slaapstand’ gaan. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei direct beginnen en geniet je al snel van een groene en bloeiende tuin.
Om Ons Buiten verder te vergroenen en de groene oase, die onze vereniging nu al is, te verduurzamen krijg je voor minimaal twee stoeptegels gratis één biologisch fruitstruikje. Je mag natuurlijk zoveel tegels inleveren als je wilt, de container staat er klaar voor.
De biologische fruitstruikjes zijn opgekocht door Land van ons in Wassenaar. Zij hebben het stuk land, waar de struikjes biologisch geteeld zijn, gepacht. Ze gaan daar op een verantwoorde manier voedsel verbouwen. Dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen maar juist door samen te werken met de natuur. Ze willen de komende jaren een grote diversiteit aan lekkere en voedzame groenten, fruit,
bloemen en kruiden telen, waarmee ze bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem en herstel van bodem en biodiversiteit.
Dit Land van ons is ongeveer tien kilometer fietsen van Ons Buiten en de moeite waard om eens een keer te gaan bekijken en inspiratie op te doen. Zeker nu het steeds duidelijker wordt hoe het gif dat in de gangbare kweek nog steeds gebruikt mag worden en daarom bij de tuincentra nog volop in de plantjes zit, de bijen doodt. Meer informatie hierover lees je in de bijenserie die in het voorjaar van 2022 in de tuinmededelingen is verschenen.
Als je er zaterdag 28 oktober op tijd bij bent, heb je voor je fruitstruikje nog de keuze uit een kruisbes, taybes, framboos, doornloze braam, jostabes, rode bes of zwarte bes. Misschien nemen we een paar bosbesstruikjes mee, maar die houden van zure grond en op onze vette klei geven ze niet veel vrucht.
En OP = OP


Commissie Natuurlijk Tuinieren


natuurlijktuinieren@onsbuitenleiden.nl

Van ingeleverde stenen is al een insectenhotel gemaakt