Uit de Tuinmedelingen

VISSEN
Ons Buiten grenst ten Noorden aan de Slaaghsloot. Het leefgebied van insecten, kikkers, salamanders, vissen, enz. Er ligt een mooi wandelpad naast. In de stad woon ik ook aan het water, en daar zag ik laatst een visser
een enorme vis ophalen. Ik zag ook allerlei instrumenten om die haak
uit het lijf te krijgen. Dat viel nog niet mee, hij zat diep. Maar de visser stelde mij gerust. Het komt goed vertelde hij. Ik had met de vis te doen, het was een pracht beest. Vermoedelijk jaren oud. Een paar dagen later dreef een zelfde vis, enigszins krom getrokken aan de oppervlakte. Toch niet goed gekomen denk ik dan. Als kind viste ik ook met een bamboe hengel, in de sloten tussen de bloembollenvelden. Was spannend als je tuk had. Maar wel een gedoe als je een vis ving. Een paling was al helemaal lastig, die kringelde zich in een kluwen om je sim. Al tientallen jaren vis niet meer, ik vind het zielig voor die dieren. Ik heb daarvoor een alternatief gevonden: GEOCACHEN !
Nét zoiets als vissen. Zoeken tot je tuk hebt, zonder dierenleed. Ook spannend. Over de hele wereld vind je ze, van Reykjavik tot Kaapstad. En je wandelt soms op plaatsen waar je anders niet snel zult komen. Ook geocachen? Google op: geocaching Nederland
Wim van 149

MEZENKASTJES
3 jaar geleden zijn er 15 mezenkastjes op het tuincomplex geplaatst. Op 28-11-2023 zijn ze bekeken en gereinigd. Enkele bevindingen:

  • 9 nesten zijn dit jaar bebroed en uitgekomen;
  • in 3 van de 9 nesten lag nog een niet uitgekomen ei;
  • er was ook een nest met 6 niet uitgekomen eitjes, op een van de eitjes lag een vers vogelpoepje;
  • in een nestkastje was men begonnen met een nest, maar is dit niet voltooid;
  • een nest zat flink vast, was een verbinding aangegaan met de achterwand (nog niet eerder meegemaakt);
  • een mezenpaar had rode- en gele wol verwerkt in het nestje, ook troffen we regelmatig lichtgrijze kunststofvezel aan;
  • het houten dak van de Vivara-kastjes trekt krom, waardoor er regenwater naar binnen kan komen. Slechts één van deze dakjes had dit euvel niet. De betonnen kastjes voldoen in dit opzicht beter. Deze zijn ook beter te hanteren (klepjes klemmen niet). Alle betonnen kastjes zijn succesvol bebroed geweest.

We hebben ook een vijftal (oudere) kastjes gezien die niet meer voldoen omdat de specht er mee bezig is geweest. Oproep aan tuinders: verwijder de kapotte kastjes uit uw tuin.
De mezenmannen: Ronald en Wim

Gezocht: foto van een mees!